loading image

Hoe het begon…in Schorsbos

X

Hoe het begon…in Schorsbos


In 1955 begon het idee om carnaval te gaan vieren in Schijndel (Schorsbos). Een aantal mannen troffen elkaar in café-restaurant De Hopbel. Het begon met een avond samen te verzamelen in de kroeg verkleed en vrienden, kennis en familie aan te sporen om ook te komen. Al snel vulde de kroeg zich met mensen en ontstond het feestje in Schijndel. Maar, zoals ieder jaar eigenlijk, was het feest te snel afgelopen. De mannen met het oorspronkelijke idee kwamen daarna snel bij elkaar en richtte de prinsenclub op. Ze namen de organisatie op zich en stelde de alleruste Prins aan: Prins Loet d’n Urste.

Sindsdien zijn er heel wat clubjes opgestaan, prinsen voorbij gekomen en nieuwe feestjes opgezet. Net zoals alles in het leven onderging (en blijft ondergaan) het carnavalsfeest in Schorsbos veranderingen. Maar er zijn ook heel wat tradities. Sommige zijn in een nieuw jasje gestoken, maar het blijven leuke tradities. Soms hebben ze alleen een verwijzing naar het begin van het Schorsbosse carnaval, zoals Loet Wouters vaandel die kan gewonnen worden bij het Liekusfist of de Hopbeljanus (het Schorsbosse symbool naar aanleiding van Janus Kiemel). Met de tradities en verwijzingen naar vroeger ere we de mensen die het voor ons nu allemaal mogelijk hebben gemaakt. Want wat als de heren in 1955 niet waren opgestaan om carnaval te gaan vieren en organiseren in Schijndel?

Gelukkig hoeven we daar niet over na te denken en vieren we ieder jaar carnaval in ons mooie Schorsbos. Aan ons allen alleen de taak om te zorgen dat dit skon feestje ook gevierd blijft worden!

Delen:

Related post

X