loading image

Carnaval vieren

X

Carnaval vieren


Je hebt carnaval vieren en CARNAVAL vieren. En laten we eerlijk zijn als je niet uit het Zuiden komt en er niet mee opgegroeid bent, dan is het maar een raar feest. Want het is vier dagen (en voor sommige meer) verkleden, polonaise lopen, naar de kroeg en meestal ook niet heel gezond eten (dat proberen we wel en beloven we ook plechtig ieder jaar dat we dat dit jaar wel gaan doen). Iedereen kletst met iedereen, en inhaken doen we met degene die naast je staat (of je die nou kent of niet). De wereld staat op zijn kop.

Van vroeger uit was dit het feest waarbij de rollen in het dagelijks leven even omgedraaid werden en de belangrijke/rijke mensen werden op de hak gezet. Het waren een paar dagen waarbij een boer als prins door het leven kon gaan en de prins? Nou ja, die mocht als nar/clown over straat. Alles mocht en niets moest. Het was een uitlaatklep voor de hardwerkende mens.

Ja, het is ook te herleiden naar Jezus die voordat hij veertig dagen in de woestijn zonder eten en drinken zou verblijven (de vastenperiode) een feest had met vrienden. Vandaar dat veel mensen dit ook het carnavalsfeest de vastenavond noemen.

Maar alle gekheid op een stokje het vieren van carnaval is een feest apart. En het leuke van het carnavalsfeest is dat je iedereen in jouw dorp tegenkomt. Voor je ouders zijn het misschien mensen die ze al jaren niet gezien hebben, of alleen met carnaval tegenkomen. Veel bedrijven, winkels en scholen zijn ook gesloten met carnaval, wat wel zo prettig is want de echte carnavalvierders beginnen ’s ochtends en gaan door tot ’s avonds laat. Je kan het misschien ook wel topsport noemen.

En dan heb je nog de mensen die bij het ceremonieel carnaval vieren. Dit zijn de echte Die Hards. Zij beginnen namelijk al op 11-11 met carnaval vieren, zo ongeveer ieder weekend zijn ze wel ergens te vinden vanwege een carnavalsfeestje of twee, drie… Prins Carnaval en zijn gevolg gaan namelijk ook op bezoek (lees recepties) bij andere dorpen. En met de komst van Meijerijstad zijn er dat nog al wat. Ze bezoeken ook de scholen en ouderen die zelf niet meer naar de kroeg kunnen komen. In Schorsbos hebben we dan onder andere ook nog het Liekusfist, Kinderliekusfist, Klompenklets en het Krek Wa Anders Bal (het carnavalsfeest voor mensen die Krek Wa Anders zijn).

Dit jaar staat dat voor de Raodwachters ook allemaal op het programma. Afgelopen jaar hebben de miniraadsleden van de Geminteraod al proef gedraaid met het programma en volgens hun was het leuk! Ze konden in ieder geval niet wachten tot carnaval weer zou beginnen.

Als laatste moeten we nog wel even een waarschuwing geven, want ben je eenmaal bekend met het Die Hard carnaval vieren, dan wil je niets anders meer! Zo zijn wij namelijk ook verslaafd geraakt. En afkicken, dat kennen we niet. Is het carnavalsfeest afgelopen, dan beginnen we gewoon met aftellen naar 11-11: het begin van het nieuwe carnavalsjaar!

Delen:

Related post

X